podcast

26 podcast anbefalinger

PODCAST: Podcasts er bomben, hvis du spørger mig. Jeg bruger det, når jeg cykler rundt i København, går en tur, laver husligt arbejde samt på de lange, rolige løbeture. Lydbøger er jeg til gengæld aldrig rigtig hoppet på. Jeg har prøvet nogle gange, men det er så tydeligt, at det er en bog, som bliver læst højt. Podcasts flyder bedre i min ører, men de er jo også skabt til mediet. Altså førstnævnte.

Er der i øvrigt andre, der kan huske hørespil fra dansktimen i folkeskolen? Det føltes håbløst gammeldags dengang, at man skulle lytte til noget uden billeder. Det er sjovt, hvordan det ændrer sig.

Jeg er selv på udkig efter nye podcasts hele tiden, så jeg har samlet mine anbefalinger i en stor bunke til inspiration. Jeg har helt sikkert glemt nogle, og jeg har været igennem en del flere, som jeg har forladt igen af forskellige årsager, men her er mine favoritter, de lytteværdige og dem i kikkerten.

Hvad hører du?

PS. Hvis du ikke er kommet med på podcastbølgen, så lad mig tippe om, at det er virkelig nemt. Appen ligger nemlig allerede på din iPhone. Det er et lyserødt ikon, som du bare klikker på og herefter vælger, hvad du vil høre! Jeg ved ikke, hvordan det forholder sig med android telefoner. Men mon ikke, det også er nemt.

De fem favoritter

S-town
S-town står for Shit town, og er historien om en særlig mand i Alabama, som kontakter journalisterne på This American Life for at få dem til at efterforske en mordsag. Han er meget vedholdende, og til sidst får han en journalist på et fly. Herfra stikker historien af på uventede måder. Jeg får helt lyst til at genhøre den.

Third Ear
Jeg tror, Third Ear var noget af det allerførste, jeg hørte, og det er stadig det bedst producerede i dansk podcast efter min mening. På Third Ear optrevler eller genfortæller de spændende historier og går selv på jagt efter sandheden. Kvinden med den tunge kuffert, Ringbindsattentatet og 21 Roser er gode steder at starte.

Equinox 1985
En af de få fiktionspodcasts, jeg har hørt. Simpelthen så spændende, medrivende og uhyggelig. Det er historien om en bus fuld af studerende, som forsvinder ud i den blå luft i 1985, og nu forsøger hovedpersonen Lea at opklare, hvad der skete.

Her går det godt
Peter Falktoft og Esben Bjerre taler om aktuelle emner, som mordet på Jamal Khashoggi, midtvejsvalget i USA og problemerne i SKAT. Fra tid til anden er der mange indforståede jokes, som kræver, at du følger med ugentligt eller kender dem fra Monte Carlo dagene. Men de er for det meste både virkelig sjove og gode vagthunde for samfundet.

Serial
Hvis Third Ear var det første, jeg hørte, så var Serial det andet. Historien om Adnan, som er spærret inde på livstid i USA for en mord, han måske ikke har begået. Journalisten Sarah Koenig optrevler historien og taler med vidnerne fra dengang i 1999.

De lytteværdige

Karoline, journal 5305
Danmarkshistorie indeholder nogle kedelige pletter, hvis man sådan dykker ned i den. En af dem er vores status som foregangsland for tvangssterilisation, og i denne Politiken podcast hører du historien om en af de nulevende kvinder, som blev udsat for overgrebet.

Detox din hjerne
Morten Elsøe og Anne Gaardmand taler om sundhedsmyter og enormt dygtige formidlere begge to. Lyt til den, hvis du vil forstå, hvorfor sukkerafhængighed ikke findes, og hvorfor det er helt og aldeles unødvendigt for de fleste at undvære bestemte fødevarer.

P1 Dokumentar
Her gemmer sig mange gode historier om alskens emner som en forsvunden lottomillionær og en nattevagt, der forgriber sig på psykiatriske patienter. Jeg har også hørt Man stoler vel på præsten, som handler om den pædofile præst fra Tømmerup.

Kejser
Anne Kejser er vært på dette program og tager i hvert afsnit et nyt aktuelt emne op. Det kan være alt fra drømmen om at skrive en bog, til kunsten at smalltalke eller sådan tackler du en psykopat. Hun har gæster i studiet og deltager således ikke selv som andet end interviewer, hvilket er klassisk for journalistisk men atypisk for podcasts.

Slut med forbudt
Morten Svane og Morten Elsøe taler om sundhedsdebattens aktuelle emner og forholder sig videnskabeligt til myterne. Det er snart længe siden, der er kommet nye afsnit, men de gamle er eviggyldige. Du vil helt sikkert finde det interessant, hvis du kan lide ’Detox din hjerne’

Fitness M/K
Anders Nedergaard er vært. Han har en ph.d. i muskelbiologi og er fagligt velfunderet. Han har nogle kloge mennesker i studiet, og enhver med interesse for sport og ernæring vil finde mange af emnerne interessante. Der er både høj faglighed og nørderi samt garanti for upassende kommentarer fra Anders Nedergaard.

Fries before guys 
To umådeligt ærlige veninder taler sammen om store emner som sorg, sex, sabbatår og selvværd. Det tog mig et par afsnit at komme i gang, og jeg er nok også lidt for gammel til altid at kunne følge med tankerne, men jeg kan huske det, hvordan det var, og en del af det er stadig gældende, selvom man er midt i 30’erne.

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?
To kvinder forsøger i en serie på fem afsnit at finde ud af, hvorfor de ikke har en kæreste. I hvert afsnit har de eksperter i studiet, som tager udgangspunkt i kvindernes udfordring og giver dem lektier for. Imens følger vi deres datingliv fra sidelinjen.

Næstekaffe
En kendt dansker mødes med en præst og taler om livets store spørgsmål. Jeg fik næsten kaffen galt i halsen, da jeg havde hørt et afsnit til ende og fandt ud af, det er produceret af den danske folkekirke. Det er en uventet folkelighed fra folkekirkens side, og jeg er fan.

Helt ærligt, mor
Selvom jeg ikke er mor, er det sjovt at høre om morlivet. Sjovt og skræmmende. Tre kvinder mødes hvert afsnit og taler ærligt om alle de emner, der omhandler moderskabet. Det første døgn med den lille, morkroppen og fødslen.

The cleaning of John Doe
Denne serie er lavet af en kvinde, der lever af at rydde op på gerningssteder. Hun fortæller, hvordan hun kommer ind i branchen, og hvilke sager hun er ude til. Den er godt fortalt, super makaber og et indblik i et job som står langt, langt nede af min liste.

Marketing Brief
To gutter følger udviklingen på marketingsiden af de sociale medier umådelig tæt og involverer os i, hvad der virker og ikke virker. Man skal nok arbejde i marketing og kommunikation for at finde det interessant og kunne følge med. Til gengæld varer et afsnit kun 10 minutter, og det er en helt perfekt teaser til at arbejde videre med deres observationer.

Min energi er et andet sted
En hjerteskærende fortælling om en mand der forlader sin kone kort tid efter, de har fået et barn sammen. Vi hører historien fra begge sider, og det er enormt stærkt. Jeg håber, der kommer mere, for jeg mangler stadig closure.

Den uperfekte mor
Podcasten er et brud med glansbilledet af den perfekte mor, som nogle ikke kan spejle sig i, når først barnet er kommet ud. Vigtigt emne. Vi møder blandt andet karrieremoderen, hvis fraskilte mand har de fælles børn størstedelen af tiden.

Alt er nu.
Jeg har ikke tudet mere til en podcast end denne. Den handler om et ungt par, som kæmper mod kræft. Stine er ramt, og Titan er hendes kæreste. Den er i fem afsnit, og jeg var nødt til at holde en pause på et par dage, da jeg var halvvejs for at samle mig og kunne høre resten.

Et langsomt mord
Adrian efterforsker egenhændigt mordet på sin far Jesper, der fandt sted for 27 år siden. Simultant med det får vi historien om Jesper, der var misbruger, og følger Adrian, som forsøger at finde ud af, hvem hans far egentligt var.

Mads & Monopolet
Jeg ved nærmest ikke, om det kræver en introduktion. Det er selvfølgelig panelet på P4, som hjælper med danskernes dilemmaer. Det er sjældent, jeg får hørt det til ende om lørdagen, men podcasten følger med mig.

StartUp Podcast
Morten Resen lavede på et tidspunkt en podcast om, hvordan han startede en virksomhed. Jeg har ikke hørt den, men jeg kunne godt tro, at den er inspireret af denne version fra USA. Vi følger en journalist fra This American Life, som starter sit eget podcast venture med alt, hvad det indebærer, så som pitches til investorer og at hyre folk til firmaet.

I kikkerten

Hjernen på overarbejde
Jeg kan se, at denne podcast ligger højt på populærlisten lige nu, og emnet taler også lige ind i det, der optager mig virkelig meget i øjeblikket: Det stressende, moderne (arbejds)liv.

Det spirituelle hjørne
Jeg synes, det spirituelle er spændende, selvom det indimellem er langt fra min virkelighed. Ann-Sofie Packert har lige startet en podcastserie om alverdens emner inde for det; krystaller, numerologi og drømmetydning.

Beartalk
En podcast af Bjørn Vestergaard Barfoed, som inviterer mere eller mindre kendte iværksættere i studiet. Jeg glæder mig blandt andet til at høre Sofia Mannings historie. Hende har jeg selv interviewet som journalistpraktikant for mange år siden, og jeg er fan.

 

Jeg håber, du kan bruge anbefalingerne, og jeg vil super gerne have flere i kikkerten. Hvad skal jeg høre?

Mere fra www.mettem.dk
Om at være produktiv på sine hjemmearbejdsdage
Om at skabe nye (sunde) vaner

Følg med på Facebook eller Instagram

Follow on Bloglovin

 

 

 

Posts created 92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top