mettem frygt

Den største frygt blandt selvstændige

FRYGT: ”Men hvor ofte vågner du en mandag uden at vide, hvilke opgaver du skal løse i ugens løb?”

Det spørgsmål fik jeg i sidste uge, da jeg havde en 1:1 samtale med en kvinde, som gerne vil være selvstændig, og det fik mig til at tænke på den altoverskyggende frygt, der fylder hos næsten alle nye eller spirende selvstændige:

Frygten for at ikke at kunne skabe sit eget arbejdsliv. Frygten for ikke at kunne finde kunder. Frygten for ikke at kunne tjene nok penge til at betale regningerne.

Om end jeg forstår frygten, så mærker jeg den ikke. En lille del af det handler om, at bekymring generelt ikke ligger til mig. Mere tungtvejende og afgørende er det, at jeg har sat mig selv i en økonomisk situation, hvor jeg ikke har noget at frygte, og det kan du også gøre. Hvis du vil.

Få faste udgifter
At jeg ikke har noget at frygte betyder, at jeg ikke skal tjene særlig mange penge for at få hverdagen til at hænge sammen. Det koster mig ikke mange tusind kroner om måneden at betale til min ejerbolig, købe mad, betale vægtafgift for bilen og telefonabonnement. Hvis jeg vil rejse, spise på gode restauranter og købe kaffe to-go, hvilket er ting, jeg ynder at gøre meget ofte, så skal jeg selvfølgelig tjene mere end et minimum. Men jeg er også ret afklaret med, at den slags er nice to have og noget, jeg gerne ville give køb på for en periode, hvis det nogensinde skulle komme dertil.

At jeg sidder i sådan en situation er et valg. Jeg har ikke købt en dyr bil, selvom jeg kunne. Jeg har ikke købt en dyr lejlighed, selvom jeg kunne. I det hele taget har jeg sørget for, at mine faste udgifter er så lave, at jeg altid kan klare mig. Derfor stresser jeg heller ikke over, hvornår næste opgave lander på mit bord, for det er usandsynligt, at der er så lidt at lave, at jeg ikke kan dække mine faste udgifter. Tværtimod har der altid været til meget mere end det, fordi jeg har arbejdet for det.

Nice to have, need to have
Det er ikke nemt at gå tilbage, hvis du først har købt den lækre bil og lånt adskillige millioner til et hus, men det er heller ikke umuligt. Hvis du gerne vil være selvstændig, er mit bedste råd at eliminere frygten for ikke at tjene nok, og det gør du ved først og fremmest at få overblik over dine udgifter og dernæst ved at gøre op med dig selv, hvad der er nice to have og need to have. Sådan rigtigt.

Måske kræver det nogle omvæltninger og noget forberedelse, før du kan forfølge drømmen om en selvstændig tilværelse med mere tid og frihed. Det er ikke nødvendigvis nemt, men i sidste ende er det et spørgsmål om, hvorvidt du vil det eller ej. Du er forhåbentlig den eneste, der sætter grænser for dig selv.

Hvis du har lyst til at komme i gang, så kontakt mig på LinkedIn eller mette@munchmedia.dk.

Få tanker og indlæg om arbejdsmarkedet, kvindeliv og livet som selvstændig i din indbakke. Skriv dig op til mit nyhedsbrev her.

Mere fra www.mettem.dk
Føler du dig utaknemmelig for dit job? 
Et opgør med stivstikkeriet på arbejdspladsen

 

Posts created 91

2 thoughts on “Den største frygt blandt selvstændige

  1. Hej, for mig er den største frygt at blive isoleret. Men det kan rettes, hvis dit job er forbundet med mennesker, eller du kan tilmelde dig alle kurser for at forbedre dig selv 🙂

    1. God pointe. Det er ikke sjældent, jeg hører, at kollegaer betyder meget, men som du beskriver, er der heldigvis andre veje. Jeg kender også mange, der har haft glæde af kontorfællesskaber 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top