selvstændig

Men hvordan bliver jeg så selvstændig?

SELVSTÆNDIG: I kølvandet på mit indlæg forleden har jeg fået en håndfuld spørgsmål, som alle lyder nogenlunde i retning af: Jamen, hvordan gør jeg så? Hvordan bliver jeg selvstændig? Hvilke skridt skal jeg tage for at opsige mit job og starte min egen virksomhed?

Jeg kan godt forstå, hvis også du sidder med den slags spørgsmål, for det kan virke som et uoverskueligt bæst. Jeg prøver at komme i tanke om, hvad jeg selv gjorde, da jeg startede og for at være ærlig, så gjorde jeg det bare.

Jeg fik min allerførste opgave, og så gik det derfra. Det lyder jo nemt nok, og det følte jeg for så vidt også, at det var, men det handlede nok også om mine forventninger og min tilgang til det.

For jeg ledte ikke efter en en-til-en erstatning for livet som lønmodtager. Fra jeg landede den allerførste opgave, opfattede jeg mig selv som værende selvstændig, og derfra var det én opgave ad gangen. Jeg forsøgte ikke at stable en 40 timers arbejdsuge på benene, og jeg satte mig selv i en situation, hvor jeg ikke havde behov for en lønmodtagerindkomst fra første måned for at dække mine udgifter. Tværtimod havde jeg sparet penge op til projektet.

Vejen til den første kunde
Min tilgang var at gå til nogle få mennesker i mit professionelle netværk, som havde gode forbindelser, og dem fortalte jeg om mine ambitioner. Jeg valgte nogle, som kendte mig så godt, at de kunne stå inde for mit arbejde og spurgte, om de mon kendte nogen, som havde brug for noget kommunikationshjælp til en brochure, en hjemmeside eller lignende. Det betød selvfølgelig langt fra, at opgaverne væltede ind, men det hjalp mig på vej med de første to kunder i månederne efter.

Og det blev egentlig starten. Jeg havde intet firmanavn, ingen hjemmeside, intet CVR-nummer, ingen visitkort. Jeg havde bare mig selv med al min selvtillid og gåpåmod samt et par mennesker, der gerne ville sige god for mig i deres netværk.

Min oplevelse er, at langt de fleste starter med formaliteterne, og det kan også være vejen. Det er bare ikke den, jeg vil anbefale. Du kommer ikke synderligt meget tættere på din første opgave ved at designe et visitkort bag din computerskærm. Du kommer tættere på din første opgave ved at arbejde med dit netværk.

Tre overvejelser
Rejsen mod at blive selvstændig er selvfølgelig ikke ens for alle, men her er et par steder, du kan starte og nogle overvejelser, jeg vil anbefale dig at gøre:

  1. Tænk over, hvad du vil arbejde med som selvstændig. Selvom du er uddannet til én ting og arbejder med det, så er det jo ikke sikkert, det er det oplagte valg for et selvstændigt arbejdsliv. Det kan være, du skal noget helt andet? Måske noget, der relaterer sig til din hobby eller dine stærke sider?
  2. Invester tid i dit selvstændige arbejdsliv, mens du er lønmodtager. Med mindre du kommer lige fra SU og kan leve på en sten, så vil jeg ikke anbefale dig at sige op for derefter at støve kunder op. Jo mere ro, du kan have på din økonomi, imens du afsøger muligheder, jo bedre. Især fordi du ikke ved, om din første kunde kun køber én gang eller vender tilbage.
  3. Hvis du er etableret med hus og forpligtelser, så tag et kig på jeres økonomi og find ud af, hvordan du kan få det til at løbe rundt med færre penge. Det er ikke sikkert, du kommer til at tjene det samme, som du er vant til – i hvert fald for en stund og måske for altid. Til gengæld bliver du rig på tid og frihed.

Og når du tager skridtet, så læs mine indlæg om at sige farvel til lønmodtagermentalitet og om at skabe et godt fundament for dit selvstændige arbejdsliv.

Af sted med dig!

 

På www.mettem.dk kan du læse om alle de måder, vi kan leve vores liv på. Om arbejdsmarkedet, kvindeliv og livet som selvstændig.
Følg med på Facebook eller Instagram


Follow on Bloglovin

 

Posts created 91

2 thoughts on “Men hvordan bliver jeg så selvstændig?

  1. Hej Mette,

    Tusind tak for denne opfølgning på indlægget den anden dag.
    Indlægget her giver et godt overblik og gør tingene lidt mere konkrete end de var oppe i mit hoved 🙂

    1. Det var så lidt, Emma. Det er altid fedt at få spørgsmål, der kan skabe nyt indhold. Jeg er glad for, det hjælper dig på vej 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top