Når virksomheder overtager vores hverdagsliv

FRITID: Hjemme hos os har vi rengøringshjælp og vinduespudser. Det kender jeg rigtig mange, der har. Måske handler du på Nemlig eller køber måltidskasser og får leveret diverse pakker på arbejde. Måske bruger din kollega en on-site service i arbejdstiden. Du ved, sådan et firma der kører rundt til områder med mange virksomheder og fixer cyklen eller vasker bilen, mens man sidder foran computeren.

Jeg kunne sagtens selv gøre rent og pudse vinduer og har også gjort det i mange år, men i de seneste har vi fået hjælp til det, fordi vi ikke orker at gøre det i vores sparsomme fritid. Og sådan er det nok for mange. Vi har alle vores genveje til det samme formål: At frigøre tid til det og dem, vi holder af.

Det er også derfor, der i et væk skyder virksomheder frem, der ganske fornuftigt lukrerer på, at vores samfund er rigt på alt andet end tid. Vi er konstant på udkig efter løsninger, der giver os mere fritid, for i de seneste år har vi fået råd til at betale os fra daglige gøremål, og vi gør det gerne for en time ekstra på sofaen eller sammen med familien.

Med andre ord har vi indrettet vores fritid så effektivt som muligt, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en skærende kontrast til virkeligheden på arbejdsmarkedet. For tænk, hvis det var muligt for den enkelte medarbejder at frigøre tid der.

Otte timer dagligt
Mit indtryk er, at der er sket bedrøvende lidt på arbejdsmarkedet de seneste år, og det er måske ikke så mærkeligt, for mange arbejdsgivere skeler ikke kun til, hvilken værdi du bringer til virksomheden. De skeler også til, hvor mange timer du arbejder.

Med andre ord skal du formentlig stadig sidde i kontorstolen i tæt på otte timer, selvom du skruer op for effektiviteten, arbejder hurtigere og er mere koncentreret. Afhængigt af hvilket arbejde du har, og hvordan din dag ser ud, kan otte timers koncentreret arbejde være så stor en mundfuld, at der faktisk ikke er meget mental kapacitet tilbage, når du endelig har fri.

Derfor doserer vi vores arbejdsopgaver, så de passer ind i rammerne af en otte timers arbejdsdag. Hvis du bliver færdig før tid, er der med stor sandsynlighed nemlig kun to mulige udfald: Enten kommer du til at kede dig bravt flere timer dagligt, eller også lander der endnu flere arbejdsopgaver på dit bord.

Der er altså ikke rigtig nogen timer at hente i en effektiv arbejdsdag, og derfor er der kun én ting at gøre, hvis vi skal have mere tid til det og dem, vi holder af: at kaste alle vores penge i at få en topeffektiv fritid.

Så det gør vi. Drøner på arbejde om morgenen i den nærmeste el-delebil, køber en smurt bolle med ost på vejen og rammer kontorstolen i tøj, vi har handlet på nettet. Og når vi skal hjem om eftermiddagen, køber vi aftensmaden fra firmakantinen og får blomster på abonnement leveret til hoveddøren.

De vigtige spørgsmål
Der er ingen tvivl om, at jeg nyder at slippe for at gøre rent og glædeligt betaler mig fra det, og vi skal naturligvis ikke bruge krudt på ting, vi ikke gider, når vi nemt og bekvemt kan klare dem på andre måder. Men jeg ved også, at jeg ville have langt mindre imod at gøre rent, hvis blot jeg havde mere fritid. Og jeg kan egentlig godt lide at lave min morgenmad selv, ligesom du måske hygger dig med at vaske bilen, med at sy fastelavnskostumerne til børnene eller med en rolig cykeltur til arbejde.

Så skal vi ikke spørge os selv, om vi har optimeret vores fritid, fordi vi ikke har lyst til at gøre tingene selv – eller fordi vi ikke har tid? Og er vi i øvrigt ikke snart færdige med at optimere vores fritid? I hvert fald indtil arbejdsmarkedet er fulgt med til et punkt, hvor vi kan gøre tingene hurtigere, smartere og mere effektivt – og holde fri, når opgaverne er løst.

Mere fra www.mettem.dk

Syv bud på et godt fundament for dit selvstændige arbejdsliv
Om at sige farvel til lønmodtagermentaliteten
Følg med på Facebook eller Instagram

Follow on Bloglovin
Posts created 92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top