mettem offroad signe sylvester

OFF ROAD: ”Kunst og penge har altid været lidt af et tabu”

OFF ROAD: Signe Sylvester har gjort en forretning ud af sine egne fejl. Som selvstændig drev hun i tre år virksomheden Artoteket, der begyndte som en drøm og et prestigeprojekt, men endte med at give hende mere hovedpine og underskud end glæde og indtægt.

Til gengæld blev de tre års erfaring et uundværligt springbræt til den virksomhed, hun startede i januar 2018 – Den Kreative Forretning. Her hjælper Signe Sylvester kunstnere med at gå strategisk til værks for at kunne tjene penge på deres kunst og måske endda i sidste ende sige farvel til deres ’pengejob’, som Signe Sylvester kalder det. Den slags job, som kunstnere tager ved siden af passionen for at holde skuden oven vande.

Selv kunne Signe Sylvester sige sit pengejob som museumsvært op allerede fire måneder efter, hun startede Den Kreative Forretning, for virksomheden tog meget mere fart, end hun havde turdet håbe.

”Det var noget af det allerfedeste endelig at kunne sige mit sidste pengejob op. Det gik bare så hurtigt med Den Kreative Forretning, og selvom jeg ikke vidste, om det kunne forsætte med at gå så godt, så blev jeg nødt til at satse. Hvis ikke jeg selv tror på det, hvordan skal andre så?

Mød Signe Sylvester, 29 år, Nørrebro
Familieliv: Kæreste med juristen Mads
Interesser: Klassisk kor, vinterbadning og museumsbesøg
Ugentlige arbejdstimer: Omkring 40
mettem offroad signe sylvesterVigtigste læring som selvstændig: At jeg bliver nødt til at have empati og respekt for mine kunder, hvis jeg forventer empati og respekt tilbage.
Bedste råd til spirende selvstændige: Lær dine kunder, dit publikum og dine samarbejdspartnere bedre at kende ved at investere tid i dem. Og sørg for at få styr på moms og skat fra starten. Det er meget lettere og billigere end at skulle rydde op i det efterfølgende.

Hvad skete der med Artoteket?
I min første virksomhed Artoteket, som jeg startede sammen med en ven, kunne man på abonnementsbasis låne kunstværker. Vi havde galleri på Nørrebro og mange forskellige typer af kunst og stilarter, så vores medlemmer havde mulighed for at få forskellig slags kunst med hjem for en periode. Det var mit store passionsprojekt og en vision om at revolutionere kunstverdenen, og jeg arbejdede rigtig meget. Også i weekender og om aftenen, for jeg skulle tjene penge ved siden af, fordi vi vækstede så langsomt. Min ven trak sig fra projektet, og det var en virkelig hård tid, men det gik op for mig, hvorfor vi ikke lykkedes. Jeg brugte alt for meget tid på at hjælpe kunstnerne, vi samarbejdede med, og alt for lidt tid på vores kunder. Det var min første virksomhed og en kæmpe fodfejl – min interesse lå i at have et sted som Artoteket, men jeg havde egentlig ingen interesse i kunderne.

Hvordan ledte det dig i retning af Den Kreative Forretning?
Gennem mit arbejde med kunstnerne i Artoteket kunne jeg se, der var et kæmpe behov for forretningshjælp til kreative. De spurgte ofte mig til råds, og jeg brugte det meste af min tid på at hjælpe dem, så jeg begyndte at overveje, om jeg ikke skulle gøre en forretning ud af det. Af rådgivning og kurser om, hvordan man udvikler og driver en kreativ forretning. Jeg var klar over, at det er en kundegruppe med få penge, men jeg var alligevel i den tro, at hvis behovet er stort nok, så finder man pengene.

mettem offroad signe sylvester
Følg Signe Sylvesters arbejde på Instagram og lyt til hendes podcast Den Kreative Forretning.

Hvordan greb du det an?
Jeg vidste, at jeg skulle skabe en tillid hos mine potentielle kunder, og derfor opstod ideen til min podcast Den Kreative Forretning. I min tid hos Artoteket havde jeg opbygget et kæmpe netværk blandt kreative, og derfor havde jeg allerede skabt tillid hos de første 100 potentielle kunder, som jeg kunne række ud til for at fortælle om podcasten. De spredte den i deres netværk, så der gik ingen tid, før jeg havde hul igennem, men det var kun muligt, fordi jeg kæmpede i tre år med Artoteket. Det blev aldrig bæredygtigt, fordi jeg ikke forstod, hvem mine kunder var, hvor de var, eller hvad de gik op i. Med Den Kreative Forretning kunne jeg til gengæld se, at jeg ramte ned i noget. Det har altid været lidt tabu at tale om penge og kunst, så derfor var der ikke så mange andre steder at gå hen for de kreative.

Hvordan har du brugt en gratis podcast til at bygge din forretning?
Strategien har helt fra begyndelsen været at bruge podcasten til at nå ud til de kreative. Min antagelse var, at hvis den blev stor nok, så ville der også være en vis procentdel af lytterne, som ville købe adgang til mine kurser i forretningsudvikling og iværksætteri, hvor jeg tjener mine penge. Alt det, jeg taler om i podcasten – økonomi, markedsføring, mod og meget andet – ligger allerede tilgængeligt på nettet, for det er blevet fortalt mange gange før af andre. Det tog mig faktisk også noget tid at tro på, at nogen ville betale for noget, som allerede er tilgængeligt, men forskellen er, at jeg har sorteret og prioriteret for mine kunder, og på mine kurser tager jeg dem i hånden på den rejse, det er at lave en strategi for sin virksomhed.

Med Den Kreative Forretning skabte du en succes fra start. Hvordan var det?
Det var en kæmpe optur, da jeg solgte mit første kursus på egen hånd. At se 30.000 kroner på min konto – en rigtig månedsløn – var helt vanvittigt for mig. Jeg er uddannet kaospilot, men havde ikke lyst til et fast arbejde, så jeg har haft en masse småjobs for at have råd til at arbejde med mine projekter. Men med Den Kreative Forretning tjente jeg dobbelt så meget på de første seks måneder, som jeg gjorde hele det tredje år med Artoteket.

 

mettem offroad signe sylvester

Hvordan ser din hverdag ud?
Jeg plejer at holde en almindelig hverdag fra omkring klokken 9 – 17. Jeg føler mig meget mere sikker på mig selv, når jeg står op, tager min voksendragt på og tager på arbejde. Tidligere kunne jeg møde ind hver dag uden at vide, hvad jeg skulle arbejde på, og selvom det var hyggeligt, så var det ikke særlig effektivt og ret frustrerende hele tiden at skulle genopfinde sig selv. Nu har jeg lavet et skema, så jeg ved, hvornår jeg skal optage podcasts, hvornår jeg laver administration, hvornår jeg skal lave opslag til sociale medier og så videre. Det er faktisk nok det bedste, jeg har gjort for mig selv.

Hvad er dine ambitioner med Den Kreative Forretning?
Jeg savner selv at lave udstillinger og formidle kunst, og jeg siger altid til mine kursister, at man skal sige sine drømme højt, for så er der større chance for, at de går i opfyldelse: Jeg kunne gode tænke mig at have mit eget sted, som kan danne rammen om Den Kreative Forretning. Et arbejdsfællesskab for kunstnere med et delt atelier, showroom og plads til undervisning.

OFF ROAD er en serie af portrætter om kvinder, der har valgt et andet spor end de fleste. Skriv dig op til mit nyhedsbrev for at få kommende historier i din indbakke.

Mere fra www.mettem.dk
Myte: Selvstændige arbejder rigtig mange timer 
Hvor lang tid tager det at bygge en virksomhed op?

 

Posts created 92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top