Om at afslutte noget

Det er ved at være ti år siden, jeg blev færdig med min uddannelse. Jeg kan huske, det var en mærkelig fornemmelse at stå på kanten af et arbejdsliv uden at vide, hvad jeg skulle nu, og mere vigtigt: hvornår jeg var færdig med det, som jeg nu engang skulle i gang med. Det virkede som om, alle omkring mig så det som en stor frihed at afslutte studiet, fordi verden åbnede sig med et hav af muligheder. Det føltes lige omvendt for mig.

Jeg har altid trives med at have en afslutning i sigte. Det er nemmere for mig at påbegynde noget, som jeg ved, hvornår slutter. Det passer godt til mit temperament, hvorfor det også har været trygt og rart, at vi vokser op på den måde. Fra børnehave til skole, fra 3. til 4. klasse, fra folkeskolen til gymnasiet, fra sabbatår til videregående uddannelse, fra 4. til 5. semester. De fleste menneskers barndom og ungdom ser trods alt sådan ud, selvom nogle går andre veje.

Så jeg arbejdede på korte kontrakter, i perioden efter jeg blev færdig med studiet. Tre måneder her, to dage der, seks uger der, otte måneder her og sådan gik det. De lå alle sammen i forlængelse af hinanden – med en enkelt dag eller to imellem i ny og næ, og jeg kunne ikke have ønsket mig det bedre. Hver gang jeg startede på en kontrakt, vidste jeg, hvornår jeg var færdig. Og hver gang jeg skrev under på min næste kontrakt, var det en lille sejr og en anerkendelse af min indsats og min kunnen.


Fri fugl

Jeg kan huske, hvordan jeg kiggede rundt på mine fastansatte kolleger og spekulerede på, hvordan de kunne holde til ikke at vide, hvor mange dage de endnu skulle møde op på samme arbejdsplads. Og hvordan de kunne motivere sig selv velvidende om, at der ofte skal meget til at blive fyret. Jeg var virkelig glad for både arbejdet og kollegerne men følelsen af at skulle sidde i en stilling, hvor jeg var fodsoldat, og hvor det ikke forventedes, at jeg nødvendigvis blev andet, var en stor omvæltning fra studiet.

Der var der i modsætning til i arbejdslivet ikke behov for fodsoldater, der blev hængende og lavede al rugbrødsarbejdet, mens enkelte rykkede videre i en eller anden forstand. Vi skulle allesammen blive målbart dygtigere, bestå stopprøver og udvikle os i en særlig retning, som var nedfældet i studieordningen.

Det skulle jeg lige pludseligt ikke, og jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg så skulle gøre. Måske er det her, at andre mennesker laver karriereplaner. Det er bare svært, når man gerne vil lave lidt af det hele og i bund og grund være en generalist fremfor en specialist. Så jeg blev selvstændig og stik imod alle anbefalinger, valgte jeg ikke en niche, selvom jeg selvfølgelig har en forkærlighed for nogle ting. Og således har jeg været en fri fugl i otte og et halvt år ud af mit snart 10 år lange arbejdsliv.

Mere fra www.mettem.dk
Om at købe sin første ejerbolig
Om at date sin kæreste på femte år

 

Posts created 92

One thought on “Om at afslutte noget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top