netværk

Om at netværke sig til et arbejdsliv

NETVÆRK: Som jeg nævnte i mit indlæg “Kan du godt leve af det?”, har jeg i øjeblikket lagt alle mine æg i én kurv på arbejdsfronten, og når vi rammer den 31. december 2018, vinker jeg muligvis farvel til den kunde. I hvert fald i den form det har taget nu, hvor jeg faktisk er der på fuld tid. Derfor skal jeg også snart begynde at røre lidt ekstra på mig på netværksfronten og have et par følere ud, hvis jeg skal hive nogle opgaver hjem. Hvordan jeg skaber mig en forretning, er noget af det, jeg gennem tiden har fået flest spørgsmål til som selvstændig, og svaret er ganske simpelt: netværk. Jeg har drukket mange kopper kaffe med bekendte, der gerne vil høre mere om, hvordan jeg griber det an, og det er altid sjovt at dele sine erfaringer.

Som selvstændig konsulent er det alfa omega at holde sig i gang på netværksfronten hele tiden, for selv når man har allermest travlt med at lukke opgaver, skal man køre nye i stilling, så man ikke pludselig sidder med hænderne i skødet. For nogle lyder det måske som en stressende proces, men jeg kan egentlig meget godt lide det. Til gengæld kan det tage både måneder og år at få hul igennem, og derfor er det aldrig for tidligt at starte. Heller ikke selvom man er lønmodtager, og har det godt med det. Hvis stolen en dag bliver revet væk, kan der være lang vej til et nyt job, hvis man ikke rigtig har talt med andre end sine kollegaer og venner i de seneste år.

En ting jeg derimod aldrig har brugt tid på, er at lave en hjemmeside eller netværke online. Jeg har et domæne med en mailadresse, men på min hjemmeside ligger blot et billede af mit visitkort. På den måde har potentielle kunder kunnet finde mig, hvis de har fået mig anbefalet, men jeg har altså ikke fået kunder, der blindt har googlet efter en kommunikationskonsulent. Jeg tror bestemt, det er en god ide at lave en hjemmeside, men det er måske ikke det første, man skal i gang med, når man starter en konsulentvirksomhed.

netværk

Der er to måder at netværke på. De kortsigtede aktiviteter med en målrettet indsats som skal give afkast her og nu samt den langsigtede tilgang, som mest af alt er en måde at tænke på, når man møder andre mennesker. Jeg har skrevet seks råd til den langsigtede tilgang, for den kan give umådelig meget for en ret lille indsats.

A. Alle kan være din næste kunde
Jeg skriver kunde, men jeg kunne lige så godt skrive springbræt til dit næste job. Kassereren i fodboldklubben og underboen i din ejendom er begge en del af dit netværk, så snak med dem. Man ved aldrig, hvor folk ender henne, og en dag har de måske behov for dine kompetencer.

B. Byd ind med din hjælp Jeg har før fået opgaver, fordi jeg har tilbudt gratis sparring til en person i mit netværk. Rigtig ofte vil folk gerne sludre uformelt omkring de problemstillinger, de sidder med, og det er  god måde for dig at vise dine kompetencer på uden at skulle involvere dig dybt og researche en hel masse.

C. Sig højt, at du leder
De fleste mennesker vil rigtig gerne hjælpe, hvis de kan. De skal selvfølgelig blot vide, at de kan hjælpe. Hvis der er anledning til det, så nævn at du er på udkig efter nye opgaver som selvstændig – eller på udkig efter et nyt job.

D. Vær nysgerrig på andre mennesker
Hvis du kan hjælpe nogen med noget, er der stor sandsynlighed for, at de også vil returnere gestussen en eller anden dag. Lyt derfor til, hvad andre mennesker har brug for og hjælp, hvor du kan.

E. Hold kontakten
Når du har haft en god dialog med et andet menneske, så hold kontakten ved lige. Det kan både være smalltalk online og offline, og det behøver ikke være særlig meget, for det bliver kun anstrengende for alle parter.

F. Vær tålmodig
Jeg har snakket med hundredvis af mennesker, som ikke siden har haft indflydelse på mit arbejdsliv. Tålmodighed er derfor en dyd. Almindeligvis har jeg ikke selv meget af den slags, men lige præcis i netværkssammenhænge har jeg masser.

netværk

Og som en sidste lille note, så er oprigtighed selvfølgelig vigtig. Den kan nogle gange blive glemt i alle de kortsigtede aktiviteter, men det er så tydeligt, når den mangler.

Mere fra www.mettem.dk
Om at afslutte noget
Om at finde motivation til sin træning

Posts created 91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top