Om at sige farvel til 2018 og hej til 2019

NYTÅRSFORSÆT: Kan du også mærke skiftet i disse dage? Tiden mellem jul og nytår kan noget. Det er et vakuum og et midlertidigt hi, inden vi møder en kalender fuld af blanke sider. Oprydning, udrydning, tilbageblik, status, planer og ønsker. Selvom det måske er skabt af vores kalenderår, så føles nytår som en invitation til at mærke efter, tænke over det forgangne år samt formulere nogle forsigtige ønsker for det kommende.

nytårsforsætter

De fleste har nok opdaget, at nytårsforsætter har været ualmindeligt udskældte på det seneste, men jeg har nu ikke så meget imod dem. Nytårsforsætterne er blot det redskab, de fleste tager i brug, når de vil slå sig selv oven i hovedet i januar måned, og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt. Kvalerne opstår, når nytårsforsætterne bliver formuleret på baggrund af en følelse af utilstrækkelighed. Når dit nytårsforsæt bliver et billede på alt det, du føler, der er galt med dig.

I 2019 skal jeg tabe mig (for jeg er tyk)
I 2019 skal jeg læse flere bøger (for jeg er dum)

Parentesen fortæller du ikke til nogen, og du ænser måske end ikke selv, at du er drevet af en strid følelse af utilstrækkelighed. Du skylder derfor dig selv at spørge ind til dine motiver for ønskerne. Jeg mærker altid efter, om nogle af mine ønsker for det kommende år opstår ud af den stride utilstrækkelighed. Om de er drevet af pligt eller af en følelse af at burde gøre noget bedre eller anderledes. Hvis det er tilfældet, er der selvfølgelig noget galt, og det tager jeg hånd om. Men i samme åndedræt husker jeg også, at det ikke har noget med konceptet nytårsforsætterne at gøre, for de kan bruges på fineste vis.

De bedste nytårsforsætter er drevet af lyst, nysgerrighed og velvære. De opstår ikke ud af din ambition om et bedre jeg, men ud af summen af det, der gør dig glad på den lange bane – ikke kun periodisk lykkelig, men det som bidrager til en grundlæggende følelse af glæde som en rød snor i hverdagen.

Nogle af svarene ligger måske i ganske lavpraktiske ting, som at give dig selv plads til at se flere film, lade opvasken stå engang imellem, spise flere æbler, komme ud af byen lidt oftere eller holde flere middagsselskaber. Andre svar ligger måske dybere og er af mere eksistentiel karakter. At tage ansvar for dine handlinger, at stole på din intuition, at øve dig i at mærke dine og andres grænser.

nytårsforsætter

Jeg har fundet mine nytårsforsætter i både det lavpraktiske og eksistentielle, og de fungerer som ledestjerner og hjælper mig også med at vælge fra, for det er lige så vigtigt som at vælge til. Fælles for nytårsforsætterne er dog, at ingen af dem er en kovending af det liv, jeg allerede lever. De er blot en forlængelse af mine erfaringer fra de forgangne år, og en måde hvorpå jeg bliver helt klar over, hvad der henholdsvis bidrager til og trækker på glædeskontoen.

Derfor ved jeg, at jeg i 2019 skal bruge endnu flere timer på sofaen med alverdens bøger. Jeg skal øve mig i at møde verden med et ekstraordinært overskud, for det giver så meget igen. Og så skal jeg arbejde mindre for andre og mere for mig selv.

Hvad skal du i 2019?

Mere fra www.mettem.dk

Om et kuet køn og meningen med livet
Om den utroværdige journaliststab

Følg med på Facebook eller Instagram

Follow on Bloglovin
Posts created 92

2 thoughts on “Om at sige farvel til 2018 og hej til 2019

 1. I stedet for de rigtigtnok mere negativt ladede forsætter, hvor man sætter sig absolutte “mål”, har jeg i mange år haft ‘temaer’.

  Et tema er en tendens; en rettesnor, når du bliver i tvivl. Måske det fungerer som religion og flaskepåfyldt, vestlig Vishnutilbedelse virker for andre – når man møder valg/muligheder/tanker/drømme/udfordringer, ja så er det dit års tema, som skal guide dig.

  Et tema kan derfor muligvis skabe en balance i dit liv, hvor du mærker, der er en slags ubalance…

  Mit allerførste tema udsprang – som med nytårsforsætterne – af lidt dårlig samvittighed. Jeg havde ikke læst pensum til min litteraturuddannelse tilstrækkeligt og ville rette op på det efter endt kandidatgrad.

  Inspireret af den kvindelige galning fra Paul Austers Leviathan, der havde flip med kun at spise blå eller hvid mad en uge eller kun spiste fødevarer med bestemte bogstaver, udarbejdede jeg et års læseplan for de gamle klassikere, hvor enten forfatter eller titel havde samme begyndelsesbogstav som måneden.

  De næste mange år valgte jeg mere temabaseret og kom blandt meget andet gennem “sund & sexy”, “håb & drømme”, “pisfrit år” samt “kreative knoklerier”.

  Det vil i praksis sige, at man eksempelvis i pisfrit år tager konflikter, man måske ellers ville lade ligge – inddriver de manglende børnepenge fra det fædrende ophav, hiver sin udlejer i Huslejenævnet, spankulerer rundt i sine påfuglegamacher, selvom alle andre hader dem, eller serverer cornflakes til aftensmad for børnene, hvis man ikke orker andet.

  Hvor “håb & drømme” måtte være tema, lægger man sin mere logiske og rationelle side på hylden, skulle en drøm eller urealistiske fantasier snige sig ind, og man tænker – drømmer – tanken til ende; tillader sig selv en langt større grad af “hvad nu hvis…”, end man måske ellers ville.

  Somme tider former temaerne dig og dit år mere end andre. Og man skal hele tiden være opmærksom på, at alle slags forandringer – i personlighed eller liv – starter med en tanke, der kan undersøges i en prisme.

  Temaet udstikker naturen af dén prisme, man anskuer sit liv eller sine muligheder gennem…

  Det er ret sjovt. Og også alvorligt at opdage, hvor stor en forandring man selv kan skabe. Blot ved at tænke på dén måde, man måtte have besluttet sig for ville (kunne/skulle/måtte/sæt selv flere modalverber ind!) bidrage mest muligt til noget, man havde lyst til at tilføre i sit liv.

  I år har jeg valgt “simplicity” – eller enkeltheden på modersmålet – til.

  Kunne bare mærke, at jeg var ved at drukne i en slags “vedligeholdelsesliv” og forsøger derfor at lede efter små lommer, der kan stoppe flowet af ligegyldige ting, man skal forholde sig til.

  Realkredit og forældreintra kan næppe stoppes, men jeg har indledt med at sortere i mine elektroniske nyhedsbreve og hvad der vælter ind i den digitale verden.

  Sortere og prioritere, ikke nedlægge, se sig sur på eller melde mig ud af som var det en større, religiøs katharsis…

  Bare små bitte ting hver eneste dag, som i det større billede måske kan skaffe mig mere af det, jeg gerne vil have; enklere liv med plads til det, jeg holder af.

  Kæmper lige nu med at finde ud af, hvad det betyder for mit (pseudo)arbejdsliv. Og har derfor også en masse tankeeksperimenter, der bringer mig både til Falster som kontanthjælpemodtager eller Jylland som tilflytter.

  Ikke, at jeg behøver reagere på nogen af tankerne – men jeg har forpligtet mig selv til at tænke dem, kigge på dem, vurdere dem og så anskaffe mig det simpleste liv muligt med de forudsætninger og øvrige prioriteter, jeg har!

  Min omgangskreds har efterhånden lært lige at sætte sig ind i mine temaer for at forstå, hvorfor jeg eventuelt lige pludselig vil bygge en pizzaovn, virker sfærisk drømmende, vil på jordomrejse med mine børn eller går i mærkeligt tøj.

  De forstår, at det er en slags praktisk-operationel leg med livet, hvor man har ret til – ja, velsagtens også pligt til – at prøve så meget som muligt på fra klæd-ud-/legekassen, for at man dér på bunden af kisten har en mulighed for også at finde den allerbedste udgave af sig selv at tilbyde andre…

  1. Det lyder som en helt genial ide og inspirerende at arbejde med et tema for året. For netop også at nå at spadestik dybere med nogle områder, man ellers ikke have fordybet sig i, fordi man også gerne vil alt det andet. Og det der vedligeholdelsesliv er helt skrækkeligt, så jeg forstår dit fokus på det. Jeg tænker tit over det. Og måske kan man endda også finde måder at leve mere simpelt på rent økonomisk, så man ikke behøver bruge sit liv på pseudoarbejde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top