lønmodtagermentalitet

Om at sige farvel til lønmodtagermentaliteten

LØNMODTAGERMENTALITET: Ved du, hvad det bedste ved at være soloselvstændig er? At du selv bestemmer over din tid. Ved du, hvad mange nyudklækkede selvstændige glemmer? Netop det.

Siden begyndelsen af 1900-tallet har de fleste haft noget, der ligner en otte timers arbejdsdag, og i vores moderne samfund med kontorarbejde falder timerne som bekendt mellem 8 og 17 fra mandag til fredag. Der er sjældent nogen, der rigtigt stiller spørgsmålstegn ved hverken længden af arbejdsdagen eller tidspunktet. Det er nu engang sådan et arbejdsliv ser ud, og vi bliver skolet i det, fra vi er helt små. Både gennem vores egne oplevelser med institutioner og skoler, men også ved at kigge på vores forældre.

Den videregående uddannelse er ofte en pause fra de firskårne rammer, og selvom vi sikkert alle syntes, det var en hård tid, da vi var i det, så ser de fleste anderledes på det i dag. Hvilken frihed det var at være studerende. Der var selvfølgelig benhårde eksamener, men også rigtig meget råderum i hverdagen til at sove længe, have tømmermænd og tage på ferie midt i semesteret.

En ny virkelighed
Når du er færdiguddannet og starter i et lønmodtagerjob, møder du en helt anden virkelighed med mere eller mindre faste arbejdstider, hvor du skal være på kontoret – eller som minimum er nødt til at retfærdiggøre, hvis du ikke er. Du har kun fem eller seks ugers ferie, og hvis du er uheldig, kan du ikke engang råde over dem til fulde. Så skal du holde selvbetalt fri mellem jul og nytår eller tage tre uger i sommerferien, fordi der ikke er så meget gang i forretningen.

Og selvfølgelig er det på mange måder mere simpelt, at vi alle arbejder og holder fri samtidig i løbet af et år, i løbet af en uge og i løbet af en dag, men det begrænser os også som individer. Og ønsket om mere frihed i hverdagen er netop en af de drømme, mange har om en tilværelse som selvstændig. Til gengæld har jeg ofte oplevet, at nyudklækkede selvstændige ikke tager den frihed til sig. Lønmodtagermentaliteten hænger fast.

Du arbejder derfor alligevel fra klokken 08 eller 09 hver morgen, holder en frokostpause på 30 minutter og forsætter til sidst på eftermiddag, hvor du med god samvittighed kan klappe computeren sammen og kalde det en dag. Eller også bruger du rent faktisk muligheden for at lave noget andet midt på dagen, men sætter dig så til arbejdsbordet igen om eftermiddagen eller om aftenen. Hvis du skal i mål med en konkret opgave eller afslutte arbejdsdagen på et meningsfuldt sted, er der naturligvis værdi i det. Men hvis du sætter dig ved computeren, fordi du føler, du ikke har arbejdet nok i dag, så skal du overveje, om du hænger fast i en lønmodtagermentalitet. Den der fortæller os, at en arbejdsdag er minimum otte timer lang. At du først efter otte timer kan holde fri med god samvittighed, for ellers tager du ikke dig selv og dit arbejdsliv seriøst. Ellers kan du ikke tillade dig at kalde dig for selvstændig. Og hvis det ikke går godt, skal det ikke hedde sig, at det var din egen skyld, fordi du ikke arbejdede otte timer hver dag.

Men du glemmer at tage et kritisk blik på konceptet om en otte timers arbejdsdag, og hvorfor det skulle være det magiske tal og en målestok for, om du arbejder nok. Måske arbejder du endda mere end otte timer, fordi du har fået fortalt, at det følger med en tilværelse som selvstændig. Men hvorfor er tid overhovedet et parameter for succes – eller en gyldig årsag til at fejle, når du ræssonerer dig frem til, at du ikke kunne have gjort mere, fordi du lagde alle dine vågne timer i projektet.

Succes bunder ikke i, hvor mange timer du arbejde, men i hvad du udretter. Så kast et kritisk blik på din arbejdsdag som soloselvstændig og spørg dig selv, om du fylder din tid med overflødige opgave for at nå en +8 timers arbejdsdag. Det var jo formentlig ikke det, du blev selvstændig for.


Mere fra www.mettem.dk

Syv bud på et godt fundament for dit selvstændige arbejdsliv
Kan du godt leve af det?
Følg med på Facebook eller Instagram

Follow on Bloglovin

 

Posts created 92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top